KENTEKENPLATEN

Kentekenplaat aanvragen

Bij Skieding kunt u terecht voor het laten maken van een kentekenplaat. Dit zijn originele Nederlandse (gele) kentekenplaten, of de witte kentekenplaat voor getrokken materieel (zoals aanhangers en caravans). De kentekenplaat wordt direct geregistreerd en aangemeld bij RDW.

Voor de volgende type voertuigen worden kentekenplaten gemaakt bij :

  • Auto
  • Motor
  • Aanhangwagen
  • Bromfiets / Snorfiets / Scootmobiel

Kentekenplaat verloren of gestolen?

Indien u uw kentekenplaat verloren bent, of deze is gestolen, wordt geadviseerd eerst aangifte te doen bij de politie. Doordat u aangifte doet bewijst u dat de kentekenplaat gestolen is en dit vrijwaart u van aansprakelijk mocht er iets gebeuren waarbij uw kenteken betrokken is (aanrijding, diefstal, etc).

Als uw kentekenplaat verloren of gestolen is wordt de nieuwe kentekenplaat voorzien van een zogenaamde duplicaatcode. Deze toevoeging betekent dat er een 1 of een 2 boven het eerste streepje van het kenteken wordt geplaatst. De duplicaatcode is er om te zorgen dat u niet aansprakelijk bent mochten er strafbare feiten gepleegd worden met uw originele kentekenplaat. Bij diefstal of verlies moet u altijd alle kentekenplaten vervangen en voorzien van een duplicaatcode.

Wat heb ik nodig om een originele kentekenplaat te laten maken?

Om een origineel Nederlands kenteken te laten maken heeft u twee dingen nodig:

  • Origineel voertuigbewijs (deel 1A + deel 1B)
  • Geldig legitimatiebewijs
  • Indien de auto niet op naam is: bedrijfspas (voor autoverkopers)

Online bestellen niet mogelijk

Door de legitimatieplicht bij het aanvragen van een officiële kentekenplaat, is het niet mogelijk om deze online te bestellen.

Inleveren kentekenplaat

Als uw kentekenplaat gestolen is, of u bent deze verloren, hoeft u de overgebleven kentekenplaat niet in te leveren (deze dient u zelf te vernietigen). Wilt u een nieuwe originele kentekenplaat aanvragen zonder duplicaatcode (bijvoorbeeld door beschadiging), dan is het noodzakelijk dat u de originele kentekenplaat inlevert.

Uitleg kentekenplaat

In onderstaande afbeelding staat afgebeeld welke element terugkomen op een kentekenplaat:

Witte kentekenplaat

De witte kentekenplaat zonder EU-symbool en NL-teken is voor getrokken materieel zoals aanhangwagens en caravans, waarvan het laadvermogen totaal 750 kg is. Ook materialen die het zicht op een kentekenplaat ontnemen, zoals fietsendragers, moeten een witte kentekenplaat hebben. Ook voor de witte kentekenplaten kunt u terecht bij Govers

Speciale kentekenplaten

Naast de standaard Nederlandse kentekenplaten maakt Skieding ook Amerikaanse kentekenplaten. Op aanvraag is het ook mogelijk om een oud Nederlandse kentekenplaat (donkerblauw met witte letters) te laten maken.

Luxe kentekenplaten

Voor de bekende langwerpige en vierkante gele kentekenplaten is het mogelijk om tegen meerprijs te kiezen voor opgelegde letters. Standaard worden de letters in de kentekenplaat geperst.

Heeft u verder nog vragen over kentekenplaten?